На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей

...
На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей
Коментари Харесай

Днес е Андреевден

На 30 ноември почитаме паметта на свети деятел Андрей Първозвани. Андрей е възпитаник на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на деятел Петър.

Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. Кръстът му, с формата на буквата Х, е прочут в иконографията и средновековното изкуство като " Андреев кръст ".

След рухването на Византия деятел Андрей е считан за настойник на Русия.

В националните вярвания днешният ден се назовава Андреевден. В другите краища на страната е прочут като Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден. В националния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят стартира да пораства колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце, написа news.bg.

За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката поставя на огнището и ново гърне и вари в него жито, царевица, фасул, леща и други На сутринта готовото вариво се изяжда у дома, като всеки на първо време хвърля малко нагоре в комина на огнището с благопожелание да израснат високи посевите.

В планинските региони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, уважаван за предотвратяване от мечки.

Според легендата в миналото св. Андрей живеел самотно като постник в една пещера, близо до манастир. В гората постоянно идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът съумял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се назовава още Мечкинден, а самият светец се уважава като стопанин на животното.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР